www.pampers.fi
Etusivulle  

 

 

 

info

Kertakilpailut
Kuukausikilpailut
Viikkokilpailut
Päiväkilpailut

Pelikeskus

Kilpailuklubi

Tietoturva & virukset
Haku ja portaalit
Äkkilähdöt

Mediatiedot

 

 


Tietoturva ja virukset

Ahkera netin käyttäjä törmää välillä tilanteisiin joissa sähköpostilaatikkoon ilmestyy paitsi siihen tilattua postia myös mainospostia tai nk. roskapostia jonka lähettäjään ei mielestään koskaan ole ollut yhteydessä. Sähköpostin mukana saattaa lisäksi tulla liitetiedostona viruksia jotka voivat vahingoittaa tietokonetta tai vaarantaa tietoturvaasi. Ovelimmat virukset osaavat jo naamioitua niin hyvin, ettei pelkkä varovaisuus siihen mitä viestejä koneelleen lataa ja avaa enää riitä. Virukset osaavat esimerkiksi muuttaa lähettäjäkentän tiedot jolloin näyttää aivan siltä kuin ystäväsi jolle olet joskus kirjoittanut vastaisi viestiisi. Myös viruksen sisältävän viestin otsikko voi nykyään olla virheetöntä suomenkieltä ja jopa viesti voi olla suomeksi. Ennenhän riitti kun noudatti suurempaa varovaisuutta vain mikäli viestin otsikko oli englanninkielinen ja lähettäjää itselleen tuntematon.

Mitä virukset tekevät?
Tietokoneelle pesiytynyt virus voi paitsi muuttaa tai poistaa tietokoneen tiedostoja myös muilla tavoin käyttää koneen voimavaroja muuhun kuin omaan käyttöösi. Yleensä virukset pyrkivät myös jotenkin levittäytymään tartunnan saaneelta koneelta edelleen, yleensä juuri sähköpostin välityksellä. Osoitteet ne löytävät esimerkiksi sähköpostiohjelmasi osoitekirjasta ja viestikansioista sekä nettisivuilta joissa olet käynyt ja jotka tietokoneesi on sinulle tallentanut. Tietoturvaasi tämä kaikki vaikuttaa erityisesti kun virus voi siinä samalla lähettää myös jonkun tiedostosi täysin tuntemattomille henkilöille. Virus voi myös muuttaa palomuurisi asetuksia jolloin viruksen luoja pääsee vapaasti nettiyhteyden kautta selailemaan tietokoneesi tiedostoja tai käyttämään sitä rikolliseen toimintaan.

verkatehdasMiten suojautua
Sähköpostitse tuleviin viruksiin on olemassa eri valmistajien ohjelmapaketteja jotka ovat erityisesti kotikäyttäjille suunniteltuja ja siksi helppokäyttöisiä. Näihin sisältyy yleensä vuoden päivitysoikeus jonka aikana ohjelmaa voi päivittää tunnistamaan uusimpia viruksia. Virustorjuntaohjelmaa pitääkin säännöllisesti päivittää ja kotikäyttöön tarkoitetut ohjelmat tekevätkin tämän päivityksen napin painalluksella tai automaattisesti. Hyökkäyksiltä joissa ulkopuolinen yrittää tunkeutua koneellesi suojaa palomuuriohjelma. Tällaisia löytyy paitsi kaupallisia myös kotikäyttöön yleensä riittävän laadukkaita ilmaisia kevytversioita. Ostettu palomuuriohjelma on tosin yleensä helpompi käyttää ja onkin suositeltava hankinta ellei alan termistö ole ennestään tuttu. Nykyään myydään myös turvapaketteja joissa sekä virustorjunta, että palomuri jolloin hinta on yleensä edullisempi kuin jos ostaisi molemmat erikseen. Tietoturvasta voi myös huolehtia harkitsemalla kenelle antaa itsestään tietoja. Kilpailut.netin kilpailut ovat kaikki Suomessa sijaitsevilla sivustoilla jolloin kilpailun järjestäjällä on oltava esillä kilpailun säännöt sekä tietoa mihin rekisteriin tietoja tallennetaan. Rekisteriselosteesta tulee myös käydä ilmi miten omat tiedot poistetaan rekisteristä. Kilpailuissa tulee myös olla mahdollisuus kieltäytyä suoramarkkinointimateriaalin (mainosten) vastaanottamisesta. Ulkomailla sijaitsevat kilpailujärjestäjät soveltavat tietenkin oman maan tietosuojaperiaatteita jolloin et ehkä voi välttyä joutumasta mainospostirekisteriin. Kilpailut.net kilpailulistat eivät vie sinua tällaisiin ulkomaisiin kilpailuihin mutta yleinen varovaisuus on aina eduksi eikä tietojaan kannata jakaa kenelle tahansa. Kilpailut.netin ylläpito ei vastaa sisällöstä joka ladataan kilpailujärjestäjän tietojärjestelmästä. On myös hyvä tietää, että vaarattomilta tuntuvat ketjukirjeet ja ´virusvaroitukset´ on yleensä tehty sähköpostiosoitteiden keräämistä varten eikä tällaisia sähköposteja koskaan tulisi edelleenlähettää.
Myös tietokoneen omat ohjelmat kannattaa aika-ajoin päivittää mahdollisten tietoturvapuutteiden korjaamiseksi.
Koska esimerkiksi teit viimeksi ilmaisen tietosuojaasi parantavan käyttöjärjestelmän päivityksen? Microsoft tarjoaa tällaisen ilmaispalvelun Windows käyttöjärjestelmän ostaneille osoitteessa: http://windowsupdate.microsoft.com/. Myös käyttämääsi sähköpostiohjelmaan kannattaa hakea ilmaisia päivityksiä ohjelman valmistajan kotisivulta. Ohjelman valmistajan löydät yleensä ohjelman ylävalikon Help -kohdasta valitsemalla About. Suomenkielisessä ohjelmassa Apua ja Tietoja ohjelmasta.

Microsoft on myös tehnyt erittäin hyödyllisen joka kodin pienen tietoturvaoppaan joka on ilmaiseksi ladattaviss. Opas on suomenkielinen ja sen tulisi jokainen tietokonetta netissä käyttävä lukea ainakin kerran läpi!

 

 


Virustorjuntaohjelmia valmistavat:
CA eTrust
Eset (NOD32 Antivirus)
F-Secure
Kaspersky
McAfee
Norman
Panda
Sophos
Symantec (Norton Antivirus)
Trend Micro (PC-cillin)

Palomuuriohjelmia valmistavat:

Agnitum
F-Secure
McAfee
Norman
SyGate
Symantec (Norton Firewall)
Tiny Software
ZoneLabs (ZoneAlarm)

 

 

© oy Suomen Datalinja ab 1999 - 2007, kaikki oikeudet pidätetään.
Käyttöoikeustietoja. Tietosuojatietoja.
Mainostaminen. Kilpailun lisääminen palveluun.

Microsoft MediaPlayer Microsoft Internet Explorer Macromedia Flash Player Macromedia Shockwave Player QuickTime Player RealPlayer Aseta kilpailut.ner aloitussivuksi!